Herinnert u het zich nog, het doelgroepdenken dat in de jaren ’70 hoogtijdagen beleefde? De verzuiling was het ultieme voorbeeld. Zo hadden bijvoorbeeld PvdA stemmers steevast de VARA gids op de bank liggen. Het waren gouden marketingtijden! Je wist precies waar je doelgroep zat en hoe je die kon bereiken.

Dat is nu anders. En niet zo’n klein beetje ook. Zulke homogene groepen bestaan niet meer. Met het teloorgaan van de verzuiling is de bijbehorende overzichtelijkheid verdwenen. De tijden zijn simpelweg veranderd. Er is echter meer aan de hand. De technologische en economische ontwikkelingen gaan sneller dan ooit tevoren. Daardoor kunnen situaties van het ene op het andere moment veranderen. Zowel op het persoonlijke als zakelijke vlak ervaren mensen dat aan den lijve.

Een grote diversiteit en continu veranderende omstandigheden, vragen om een andere manier van denken en benaderen. Situatiemarketing. Klassieke doelgroepen mogen dan niet meer bestaan, de markten waarop we ons richten zijn nog steeds springlevend. Daarin bevinden zich uw klanten en prospects, die steeds met andere situaties en marktomstandigheden moeten dealen. Generieke marketing sluit zelden aan bij specifieke situaties. De behoefte is tenslotte voor een groot deel afhankelijk van de situatie waarin uw klant of prospect zich bevindt. Gerichte communicatie die daarop aansluit, resoneert en beklijft.

Een voorbeeld:
Neem een onderneming in een branche waar het nu goed mee gaat. Omdat er uitgebreid kan worden, is er behoefte aan een nieuwe machine. Bij diezelfde onderneming gaat het een half jaar later wat minder. Omdat de olieprijzen lager zijn, is er nu meer behoefte aan machine onderhoud. Dit bedrijf heeft er niets aan als u blijft communiceren over uw geweldige nieuwe machines. Dit voorbeeld illustreert goed waarom wij bij Bureau BM situatiemarketing hebben ontwikkeld. Met behulp van de BM vliegwielmethode brengen wij dat vervolgens concreet in de praktijk. En daarmee maken wij uw bedrijf écht sterker.